Online prodaja rukotvorina

Ova tema je obrađena više puta od strane onih koji se bave ručnim radovima.
Mislim da ipak nije zgoreg osvrnuti se ponovo na ovaj vid promocije i prodaje rukotvorina, možda će nekome biti od pomoći i koristi.
Ono što je potrebno za online promociju i prodaju je :
Blog
Fejsbuk strana
Online prodavnica

Za početak promocije dovoljno je registrovati se na WordPressu ili Bloggeru i kreirati svoj blog ( zaista nema potrebe razmišlajti o sajtu ).
Blog ne košta ništa, a nudi puno mogućnosti.
Svaki korisnik računara i interneta sa prosečnim znanjem, vrlo lako će se snaći i uređivati svoj blog uz malo truda i utrošenog vremena.
Sve ostalo što je možda malo naprednije, naučiće u hodu. Uvek ima onih koji su spremni da pomognu i koji pišu razne tekstove vezane za ovu temu, samo malo treba progooglati 🙂
Na blogu ćete pisati o onome što radite, razmenjivati sa drugima korisne informacije, pisati o svojim iskustvima… u stvari o svemu što mislite da treba da podelite sa širim auditorijumom 😀

Fejsbuk strana je takođe vrlo bitan faktor u celoj ovoj priči. Da bi napravili stranicu iliti Fan Page, potrebno je da se registrujete na Facebooku i otvorite svoj lični nalog.
Nakon toga sledi kreiranje fan strane u par koraka.
Na stranicu, pored osnovnih informacija i fotografija vaših radova, možete dodati i aplikacije kao što su welcome tab, contact form i naravno ono što je vrlo bitno, možete dodati i karticu Online prodavnica.

Što se tiče internet prodavnice, ja sam se opredelila za ShopManiu.
Za kratko vreme se možete registrovati OVDE i otvoriti svoj online shop, naravno, potpuno besplatno. Ako želite neku napredniju varijantu prodavnice, možete i da platite, naravno 😀
Kada kreirate prodavnicu na šopmanija portalu, možete je vezati za vašu Fejsbuk stranu.
Vrlo kulturno…nema potrebe da pišete cene ispod slika vaših rukotovrina, ko hoće da kupi, pogledaće vašu prodavnicu i naručiti preko nje ili vas već kontaktirati na drugi način koji mu više odgovara.

Ono što je vrlo bitno, takođe, to je da pre početka promovisanja na internetu, kao i pre plasiranja vaših rukotovrina van interneta, treba da smislite sebi jedinstveno ime i osmislite i kreirate logo ( to je ono po čemu će vas prepoznavati i po čemu ćete se izdvajati iz mase )
Možda će neko reći da je to nepotrebno, ali verujte mi, pogled na ono što radite se drastično menja kada se sve zaokruži na ovaj način.
Ime morate smisliti sami, a kreiranje logoa i pripremu za štampu vizitki, ako niste upućeni u dizajn, prepustite onima koji se bave tim poslom.
Za svoj logo, vizitkarte i etikete, zahvalnost dugujem Sonji Krtinić koja je uradila posao na obostrano zadovoljstvo.
Ono što ona radi u domenu dizajna, možete pogledati na FB strani Monadikos Design
Iskreno je preporučujem. Vrlo je komunikativna i otvorena za korektnu saradnju i verujte mi, njene usluge nisu toliko skupe da se ne mogu priuštiti 🙂

Kada sve ovo sklopite, možete da krenete u promociju i prodaju 🙂
Još vam je neophodan i fotoaparat, malo znanja u nekom programu za obradu fotografija…i naravno najbitnije je da ono što radite radite sa puno ljubavi, kvalitetno i pedantno.

Znam da sve zvuči komplikovano, ali nije, verujte mi na reč 😀

Advertisements

5 thoughts on “Online prodaja rukotvorina

 1. Sve je to OK, ali zakonski, takva je prodaja nelegalna i porezna uprava može zakucati na vrata jer nemate prijavljen ni obrt ni firmu i ne plaćate porez na prodaju.

  • Znam ja to Vesna, ali većina tako funkcioniše i u Srbiji i kod vas u Hrvatskoj 🙂 Ljudi se dovijaju, učlanjuju u udruženja, rade za druge koji su registrovani i regulišu na razne načine te zakonske stvari 😀 Ako ćemo tako, onda bi poreska uprava imala posla na svim organizovanim izložbama rukotvorina. Ja planiram registrovanje radionice uskoro, i znam da će biti jako teško da pokrijem sve troškove i ako neću plaćati lokal jer je u vlasništvu porodice. Fizički je nemoguće postići veći promet i ostvariti zaradu, jer prosto ručni rad je nešto što zahteva vreme i mora imati višu cenu, a ako stavite visoku cenu onda nemate kome da prodate… Tako, da ako su rukotvorci najveći problem poreske uprave, pa šta da kažem…neka dođu da me kazne jer prodajem ono što sam napravila ( ne švercujem i ne preprodajem ) da bih poboljšala svoj kućni budžet 🙂

 2. Hvala, Danijela.
  Pravi kvalitet i originalnost će se prepoznati.
  A zakoni, kakvi zakoni, kad nemaš ni za leba…moraš nešto, kao ulični prodavci, jednom ga uhvate u pola godine, on plati kaznu i radi svaki dan, isplati mu se.
  Sve je bolje od lopovluka, zar ne?
  Ko to ima pravo da osuđuje borbu za preživljavanje?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s