Kako se hekla nakit :)

Danas sam se posle dužeg vremena pozabavila statistikom posećenosti mog bloga i opet ostala u čudu koliko mi posetilaca dođe pretragom sa googla. Najčešće kucane fraze u pretraživaču su : kako se hekla poentles gajtan, kako se hekla nakit, heklani nakit, kako se hekla, šeširići i torbice…
Eto, reših da odvojim malo vremena i za te posetioce bloga koji su radi da nešto nauče 🙂
Danas ćemo se najviše zadržati na pitanju „Kako se hekla nakit?“
Pa mogu vam reći, lako 😀
I ja sam na početku mislila da je to viša matematika, ali ustvari nije.
Poenta je u tome da najpre imate viziju kakav nakit želite.
Ako je u pitanju nakit od klasičnih okruglih perli najveći posao je opheklati perlu.
Oni koji ne znaju kako se opheklava perla ili kako se uopšte hekla loptica koju možete ispuniti i vunom recimo, mogu to pogledati OVDE
Ne bih želela da pametujem puno i pravim svoja uputstva jer je ta materija obrađena bezbroj puta. Na linku koji sam ostavila u video uputstvu Tereza savršeno objašnjava kako se hekla loptica. Mislim da je najbitnije shvatiti princip, ostalo su nijanse.
E sad, problem je jedino ako ne znate engleski, ali, sve se vidi 🙂
Za one koji ne razumeju, evo brzog objašnjenja bez slike 🙂
Tereza na videu hekla punijim koncem i to je dobra stvar kada ste početnik i kada učite.
Na početku uradi dve petlje ili dva lančića ( ne znam kako ko kaže ), zatim radi „single crochet“ u drugu petlju od igle – 3 puta, tako da u krugu ima tri petlje, zatim iz svake od te tri petlje vadi po dve ( istim bodom – single crochet – bod bez navijutka ) U dobijenom krugu ima 6 petlji, i poslednju petlju obeležava tamnijim koncem da bi znala gde joj je početak i kraj kruga, zatim opet u svaku od 6 petlji radi po dva boda bez navijutka i na kraju će u krugu imati 12 petlji, naredna tri kruga radi po jednu petlju iz svake…znači u naredna tri kruga radi se po 12 petlji
Znači
1.krug – 3 petlje
2.krug – 6 petlji
3.krug – 12 petlji
4.krug – 12petlji
5.krug – 12 petlji
6.krug – 12 petlji

U sedmom krugu, ona počinje da sužava rad, tako što radi po dve petlje. Neko radi običan bod u svaku drugu petlju, ali tako se vide rupe u radu, mislim da je bolje raditi ovako kao Tereza. Znači ubodete iglu u prvu petlju, zahvatite nit i ostavite je na igli, zatim ubodete iglu u narednu petlju i izvučete nit – tako da na igli imate tri omčice – a onda provučete nit kroz sve tri omčice odjednom tako da ćete nakon završenog sedmog kruga imati tri petlje…Kraj je jasan 😀

Znači, poenta je da dodajete petlje u krug dok ne stignete do željenog prečnika perle koju opheklavate. Kada ste postigli dovoljnu veličinu, radite po jednu petlju u svaku petlju prethodnog kruga i nakon par redova se formira „gnezdo“ i ta vaša polulopta dobija dubinu. Drvenu perlu stavljate u „gnezdo“ kada dođe momenat da počnete da sužavate krug. To je sva mudrost 🙂 Ako ne stavljate drvenu perlu, svedete krug na par petlji i ostavite malo duži kraj konca, napunite vašu perlu neupredenom vunom i šivaćom iglom ušijete tj zatvorite perlu.
Ako nekome i pored ovoga nešto nije jasno, neka pita slobodno.

Za one koji znaju heklati i čitati šeme evo simbola u heklanju sa nazivom na engleskom 🙂 ( ako ne znate šta je sc ili hdc…pogledate kako se obeležava u šemi – valjda su te oznake univerzalne 🙂 pa znate da li je stubić, polustubić ili kako se već kod nas to kaže )

Nakon što ste opheklali perle, vrlo lako možete napraviti ogrlicu kombinovanjem tih heklanih i raznobojnih drvenih ili staklenih perlica… treba vam samo malo mašte.

Isto tako, možete opheklavati dugmiće ( isheklate 2 jednaka kruga malko veća od prečnika dugmeta i spojite ih šivaćom iglom bod na bod, dugme ubacite kada dođete pred polovinu spajanja… )
Na te heklane perle i dugmiće vi možete da navezete nešto, da ušijete neku šljokicu ili perlicu, da kombinujete više boja konca… ma sve je dozvoljeno.

Znači za izradu jednostavnijih modela heklanog nakita treba malo znanja, veštine i puuuno upornosti, mašte i strpljenja.
Od alata je neophodna heklica i šivaća igla 🙂
Poenta je ( bar meni ) što je lakše raditi iz delova koje posle spojite šivaćom iglom…prosto vam se povećaju neke mogućnosti i dobijate više prostora za razne vratolomije i igranje 😀
Evo, na primer, crno bela narukvica koja je na baneru bloga, napravljena je od opheklanih perli i šupljih heklanih perli koje su nastale spajanjem dva heklana kruga. Sve perle su nanizane na heklani lančić uz dodatak malo staklenih perlica… ništa komplikovano, samo treba truda i vremena. Ništa se ne može uraditi na brzinu i „ofrlje“ i jednostavno se mora voleti to što radite.
Eto, toliko od mene za ovo pisanje. Nadam se da sam nekome bar malo pomogla i rešila neke nedoumice oko heklanja nakita.
Mislim da nam je i ovo hladno vreme idealno za igrarije. Šta da vam kažem sem da naoštrite heklicu i krenete u boj 😀

Voli vas Danijela :*

Advertisements

4 thoughts on “Kako se hekla nakit :)

 1. Joj, i ti bolje barataš nazivima na engleskom nego na srpskom? 😀
  Ja sam naučila da heklam preko youtube-a i raznih tutorijala sa blogova na engleskom jeziku, i imam problem kad treba da izgovorim nešto na srpskom. Zato se sad malo edukujem, prikupljam informacije, jer želim da znam kako se šta kaže na našem jeziku.

  • Dobro mi došla Heklerko 😀
   Nas dve se očigledno “ krčkamo u istom sosu “ 🙂
   Imam ja neke knjige o ručnim radovima na srpskom, ali ni u jednoj nema fotografije simbola i naziv kada su određeni bodovi u pitanju. Po meni je to totalno glupo, jer je to osnova, azbuka, nešto što se prvo uči i što je neophodno za dalji razvoj, tako da uopšte nije čudno što je puno onih koji su odlučili da uče heklanje koristeći strane izvore.
   Drugo, kod nas to nekako nije objedinjeno, nego neko kaže polustubić, stubić, niski stubić, visoki stubić, a neko kaže bod bez navijutka, bod sa jednim navijutkom…. I ja onda nemam pojma šta je šta 😀

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s