Broš vilin konjic – opis rada

Pre dva dana na put su poletela tri vilin konjica za Radu. Jutros dobih potvrdu da su sleteli na odredište 🙂

Oni koji prate moju FB Stranu već su videli fotografije, oni koji ne videše, evo prilike da se upoznaju sa družinom.

Ja nažalost nisam slikala postupak rada, ali pokušaću da vam objasnim detaljno, bez slika, koristeći fotografiju na kojoj je sve prilično vidljivo.

*****************************************************************

Da biste napravili ovakav broš, potrebno je da pripremite poentles trake u bojama po želji, znači podrazumeva se da imate izbor konca za heklanje ( ja sam koristila Manuelu StGeogre ) Za telo je potrebno oko 20 cm, za gornja krila oko 26 cm ( i isto toliko žice za konstrukciju koja će učvrstiti krila ) za donji, manji deo krila, oko 18 cm recimo. Ove mere su date okvirno, i uopšte nije bitno hoće li u milimetar biti tako, jer svakako uvek uradite malo više zbog presecanja trake i izvlačenja niti.
Potrebna su vam još dva heklana kružića za detalj u većim krilima ( ali to ne mora, možete i taj deo prostora popuniti perlicama po želji.
Podrazumeva se da imate konac za šivenje u bojama konca za heklanje koje ste izabrali, igle za šivenje, perlice po želji ( i obavezno tanku iglu za perlice koja nema onako široke uši za uvlačenje konca kao klasična šivaća igla – već je i u tom delu uzana i može proći i kroz malu perlicu više puta ).
Što se tiče žice za konstrukciju, ja sam koristila baštensku žicu iz Woby hous-a. Imala sam plastificiranu, ali sam joj skidala izolaciju od pvc-a i obmotavala je tankim koncem za šivenje u boji krila.

U uputstvima ćete naći članak o tome kako se hekla poentles traka, a u priči „kako se hekla nakit“ naći ćete video uputstvo za heklanje kuglice koje možete iskoristiti za heklanje kruga ( ako ne bude jasno objašnjenje kako sam ja heklala krug ). Ako znate da isheklate krug utoliko bolje 🙂

Za ove vilin konjice koje sam ja pravila, heklala sam krug tako što sam uradila lančić od dve očice ili petljice ili kao već ko zove, Ameri to zapišu kao 2ch 🙂 , a zatim u drugu petlju od igle uradila 6 petlji bez navijutka tj 6 sc i prvu i poslednju spojila mrtvom petljom ( dobije se krug od 6 petljica ), drugi krug započinjem lančićem od 1 petljice – 1 ch, a zatim radim po 2hdc u svaku petlju prethodnog kruga, na kraju kruga opet poslednju sa prvom spojim mrtvom petljom i u drugom krugu imamo 12 petlji, naredni krug radim isto kao i drugi, započnem sa 1ch, pa po 2 hdc u svaku petlju i u tom krugu kada ga završimo mrtvom petljicom imamo 24 petlje. Ta veličina kruga je dovoljna ako želite da krila budu onako razvučenija i više u dužinu.

Kada imamo sve delove spremne, možemo početi sa spajanjem vilin konjica i to je deo u kome najviše uživam 🙂
Najpre poentles traku za telo presavijete na pola i vodeći računa da se ne uvrne počnete da je spajate odozdo ( od repa tj od krajeva trake iz kojih viri po bar 1cm konca ). Ušivate tankim koncem, petlju na petlju ( kada kažem petlju, mislim na one izražene bodove po obodima poentles gajtana )
Ja ne vezujem čvor na kraju konca za šivenje jer ne volim da se vidi, već ga najpre par puta isprovlačim kroz poentles traku da se ne vidi, a da bude dovoljno čvrsto i osigurano da ne počne da se rastura.
Kada ste došli do pred kraj sa ušivanjem, na oko 1cm od vrha, taj deo ostavite blago razmaknut i popunite ga lagano koncem za šivenje koji unakrst isprovlačite da bi dobili malo širu glavu nego što je ostatak tela. Takođe, već tada, možete pričvrstiti i dve perle koje će biti oči.

Sledeće što radim je obmotavanje žice tankim koncem za šivenje ( oduzima malo vremena, ali lepše izgleda nego da stavite golu žicu )
Kada obmotate celo parče, spojite žicu u krug ( uvrnete više puta krajeve ) a zatim ih klještima pritisnete na jednu stranu i sve to dodatno obmotate koncem da se ne vidi i vežete kraj konca da ne rasturi.
Od konstrukcije, oblikujete krila, tako da vam izgledaju kao izdužena osmica i da vam deo gde ste spajali žicu bude na sredini. Uzmete konac u boji tela i pričvrstite žičanu konstrukciju za telo sa naličja, ušivajući je tako da ne prolazite mnogo iglom na lice jer neće izgledati lepo.
Kada ste to završili, krećete da ušivate poentles traku na konstrukciju, tako da vam traka bude unutar oboda od žice. Krećete tako što kraj trake sa par bodova pričvrstite za telo da vam traka ne beži, a zatim pratite žicu ( sa naličja možete preći preko tela, neće smetati, jer će na tom delu svakao biti ušivena kopča za broš ) kada stignete na početak ( obrnete ceo krug ) ostatak poentles trake namestite tako da obrazujete donji deo krila u željenoj veličini i obliku. Ako vidite da ima više trake, skratite je i iglom izvucite nit da viri bar 1 cm )
Na fotografiji se vidi koliko je otprilike donji deo krila vezan za gornji ( oko 3cm )
Kada ste našili traku i obrazovali krila, trudeći se da vam spojevi budu što pedantniji a ipak dovoljno čvrsti, možete početi da popunjavate međuprostor unutar krila. U vrhove krila postavite heklane krugove i ušite ih koncem u boji trake ( da se što manje primećuje ). Kako ćete ostatak ispuniti perlicama, ostavljam vama da izaberete 🙂
Ako nemate onu tanku iglu za perlice, koristite malo krupnije perle kroz koje vaša igla može da prođe bar dva puta ( tako da kroz svaku perlicu prođe 4 niti konca za šivenje )
Vi ne morate tako raditi, ja kroz svaku perlicu prolazim najmanje 2 puta i kroz nju idu 4 niti konca, jer ne želim da rizikujem da perlice počnu da otpadaju nakon kraće upotrebe broša.
Obzirom da je broš velikim delom končan i da dolazi do prljanja, mora se sve uraditi čvrsto, da broš može izdržati da se ponekad malo vlažnom četkicom očisti 🙂
Kada završite sa ukrašavanjem krila, ostaje samo da našijete kopču za broš i da uživate u plodovima svog rada 😀
Deluje komplikovano, ali ako bar malo iskustva imate u heklanju i baratanju sa šivaćom iglom, i ako imate volju i uporni ste… za par sati rada uspećete da stvorite nešto ovako lepo 🙂

Srećan vam rad!
Ako negde zapne, slobodno mi se obratite putem kontakt forme, potrudiću se da vam što pre odgovorim i pomognem da završite započeti posao 😀

Advertisements

5 thoughts on “Broš vilin konjic – opis rada

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s