O cenama rukotvorina…

Ova tema je obrađena mali milion puta od strane mnogih koji se bave ručnim radom. I ja sam imala prilike da pišem o tome, ali kako sve češće dobijam poruke sa raznoraznim pitanjima ( od strane klijenata ili radoznalih kolega) na koja sam prinuđena da odgovaram pojedinačno, još jednom ću napraviti mali osvrt na cene ručnih radova da bih onima koje zanima koliko nešto kod mene košta bilo jasnije i da ne bih svakome ponaosob morala da objašnjavam.
Pre same priče o cenama, moraću da napravim i mali uvod jer i nas rukotvoraca ima više vrsta 🙂
Danas je sve više onih koji se bave ručnim radom. Neki su u tome vrlo uspešni i daju sve od sebe da napreduju i razvijaju se, neki tek počinju i misle da će istog momenta sve isprodavati i zaraditi lepe parice, neki to rade već godinama ali su ostali na istom nivou i dalje kaskaju i nezadovoljni su.
Činjenica je da će neko biti uspešan onoliko koliko truda uloži u to što radi, koliko je predan i posvećen i koliko je spreman da napreduje i usavršava znanje i veštine. Znanje se može sticati na raznorazne načine, uglavnom svega ima na internetu samo treba želje, volje i truda. Veštine se usavršavaju upornim radom i vežbanjem.
Kada kažem uspeh, mislim na ono što uspeh za nekoga predstavlja. Neko pod uspehom smatra puno prodatih stvari, nekome je uspeh kada se predstavi širem krugu ljudi, nekome je uspeh da mu izađe slika u nekom časopisu, a nekome je najbitnije lično zadovoljstvo i ispunjenost dok stvara.
Kojoj god grupi pripadali, svako od nas očekuje i neku novčanu nadoknadu za to što je uložio. To je tako normalno i tako ljudski, jer ako ništa drugo, svi smo dali novac za materijale koje koristimo pri radu i svi smo uložili trud i rad.
Kako i koliko neko ceni svoj rad vrlo je diskutabilno pitanje. Ako posmatramo iz ugla nekoga ko se bavi ekonomijom na formiranje cene utiče puno faktora ( cena materijala, cena reklamnog materijala – vizitke, flajeri, cena pakovanja, vreme izrade i cena radnog sata i raznorazni prateći troškovi ), a to je već viša matematika.
Ostajem pri tome da je svako slobodan da svojoj rukotvorini odredi cenu koju misli da treba.
Ono na šta bih stavila akcenat je razlika u cenama različitih rukotvorina koje kupcima izgledaju manje-više isto.
Konkretno, kao primer ću navesti dečije kape, jer je to ono što sam najviše izrađivala prethodne dve godine, ne zato što to najviše volim da radim, već zato što se to najviše tražilo od mene.

SLika broj 1 – Angry birds kapa ( izvor: Kupindo )

Angry-bird-kapa-50-53cm_slika_O_13216933

Slike broj 2 i 3 – Angry birds kape Unikatea

Angry Bomb 1

angry2

Na prvi pogled, ovde imate Angry birds kape za koje bi neko možda i rekao da su iste…

Kapa na prvoj slici košta 500 dinara.
Kapa na drugoj slici rađena je po porudžbini i koštala je 1500 dinara, a kape na trećoj slici po 1200 jer su nepostavljene.

Rekla bih da je kapa na prvoj slici izrađena od sintetike koja košta 130 dinara 100 grama ( u maloprodaji ).
Za kapu je utrošeno ne više od 100 grama prediva.
Pošto je vunica prilično puna, radi se debljom iglom ( 4mm) i vreme izrade je oko 3 sata ( meni bi toliko trebalo za ovakvu kapu ).

Kapa broj dva je rađena pamukom koji košta 104 dinara 50 grama ( u maloprodaji).
Za kapu je potrošeno malo manje od 200 grama ( oko 70 grama za „glavu“, isto toliko za postavu tj. unutrašnju kapu i ostatak za detalje i kike ).
Kapa je heklana iglom debljine 2mm kao i svi detalji koji su na njoj i unutrašnja kapa koja je umetnuta umesto postave. Vreme za izradu ove kape je oko 7 radnih sati.

Kada pročitate ovo, valjda će vam biti jasno odakle razlika u ceni za dva proizvoda koji se isto zovu, slično izgledaju, a potpuno su različiti.

Kada radim kape za decu, izbegavam da ih postavljam polarom jer je on sintetički materijal.
Takođe, izbegavam da predvostručim pamučno predivo i heklam debelom heklicom. Tako se radi brže, ali kapa je onda kruta i meni se to uopšte ne dopada i ne želim tako da radim.
Znači NE ŽELIM.
Tako ne radim ni za svoju decu, pa neću ni za prodaju. Lakše jeste, ali lepše nije.
Dečije kape radim duplo, heklam dve pamučne kape identične veličine ( samo različitim bodom ) koje umetnem jednu u drugu i tako ih opheklam. Rezultat je puna, topla, a mekana i rastresita kapa kod koje se iznutra ne vide konci, šavovi i čvorovi.
Takve kape izrađujem po ceni od 1300 – 1500 dinara zavisi od veličine.

KiticaMilena2

Žao mi je što će nekome ovo biti visoka cena za kapu i što će biti onih koji ne mogu sebi to da priušte, ali sa druge strane, neskromno ću reći da sam izradu ovih dečijih kapa dovela do vrlo zavidnog nivoa kada je kvalitet u pitanju, a trudim se i da estetski zadovolje moje visoke kriterijume pa na nekim likovima radim i po duplo više vremena, tako da smatram da je cena više nego pristojna.
Sa druge strane, ima i manje kvalitetnih kapa po daleko višoj ceni, ali na tezgama u Knez Mihailovoj recimo, ali morate shvatiti da zakup tezge tamo puno košta, pa tako i cena kape mora da prati taj dodatni trošak.
Nemojte misliti da se žalim ili da se pravdam. Ni jedno ni drugo. Posla imam, jer ima onih koji mogu i žele da plate ovakakve kape, a oni koji misle da je skupo imaju veliki izbor jeftinijih kapica, pa neka ih kupe. Možda ima i onih koji misle da su kape jeftine, ali ja sam u svemu našla neku svoju računicu…
Tekst sam napisala da bih one znatiželjne koji me zapitkuju uputila na isti, da ne moram da ponavljam kao papagaj. Em gubim vreme, em mi je smorno, iskreno da vam kažem.

Ovih dana, spremam vam uputstvo, korak po korak u reči i slici, izradu Minion kape 😉

Advertisements

10 thoughts on “O cenama rukotvorina…

 1. Morala sam sve dva puta pročitati 🙂 bravo, ja sam počela od nedavno sa prodajom i heklam i pletem a i trudim se da izgleda što bolje, svaki dan nešto novo i kvalitetnije. Cijene su mi izmedju svih ostalih, ne isplati mi se prodavati kapicu sa nekim likom za 50kn, kad me vuna 100gr košta 22kn (jer je najmeksa za djecu), dodje mi nekad da kupim te kapice i vidim kvalitetu a i one pletenice što vise su im od „dvije “ niti , dva čuperka :-), trudim se da mi se konac ne vidi kad ušivam uši ili oči ili nešto drugo :-), još uvijek na stranici imam dosta slika skinutih sa interneta jer nemam dovoljan izbor svojih radova a znam da bi neke bolje napravila, ali polako napredujem
  Vaše sve je stvano divno, redovno pratim sve radove, možda sam i „ukrala“koju ideju, ja se nadam pronaći krug onih koji cijene i znaju prepoznati ručni rad kao i vi
  Svaka čast na tekstu

  • Hvala Nataša.
   Samo napred, trudite se i usavršavajte svoj rad. Uvek može bolje i uvek ima nešto novo da se uradi.
   Ne znam po koji put ću reći da mi treba bar još dva života da bih naheklala sve lepo što sam videla i zamislila, a možda ni tada ne bih mogla da stanem jer bi se pojavilo nešto novo i zanimljivo 😀
   Što se tiče termina „ukrali ideju“ malo nas radi nešto čega već nema, tamo negde u belom svetu… Ako je nešto što sam napravila nadahnulo nekoga i podstaklo ga da radi i ako je ono što sam napisala bilo nekome od pomoći biću srećna i zadovoljna.

 2. Za one koji se dvoume – da li da kupe Danijeline rukotvorine?
  Moja ćerka već treću zimu nosi Danijelinu kapu i šal, sa motivom sove. Nakon pranja i konstantnog nošenja dve zime, i dalje izgleda odlično.
  E, vidite, to je ta cena o kojoj govorimo…

 3. Pročitala sam tekst i vidim da shvatate težinu nečijeg truda i napora što mi se sviđa.
  Ali nigde nisam našla kako da se učlanim i dodam moj mali doprinos vašem izlogu.

  • Drago mi je što Vam se dopada tekst.
   Niste nigde našli kako da se učlanite i date doprinos našem izlogu jer to nigde ne piše, pošto ne tražimo i ne učlanjujemo saradnike.
   Ako do toga dođe, vidno će biti istaknuto. 🙂

 4. Danijela, svaka čast!
  Odličan post, sagledan problem sa svih aspekata, jaki argumenti.
  Veoma često nosim ogrlice koje si mi uradila, a izgledaju isto kao pre par godina, ne sećam se tačno, ali je dosta vremena prošlo.
  Kvalitet i ljubav prema radu su najvažniji.

 5. Bravo 👍👍👍
  Napisali ste sve potpuno ísto kao što i ja razmišljam. Slučajno sam naišla na ovaj vas post ali već vidim da ću početi pratiti 😊
  Lijepi pozdrav, Marijana

  • Hvala Aleksandra. Trudim se da sve što radim radim predano i posvećeno i baš vodim računa o kvalitetu, tako da se slažem sa tvojim rečima da vredi toliko, čak i više iako mi je sa druge strane žao što je mnogo onih koji ovo ne mogu sebi da priušte.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s