Izrada Minion kape u slici i reči

Davno sam obećala da ću fotografisati proces izrade kape, da bih napravila uputstvo za izradu iste, ali nekako mi okolnosti nisu baš išle na ruku. Pored svega što se dešavalo, pokvario mi se i fotoaparat pa sam prinuđena da uputstvo objavim sa nekoliko fotografija manje, ali mislim da to neće uticati na krajnji ishod.
Pre nego što počnem sa objašnjenjem svake fotografije skrenula bih pažnju na par stvari.
Prvo je da se nikada ne vezujete za broj petlji kada radite nešto, jer broj petlji zavisi od debljine prediva, debljine igle kojom radite i od toga koliko opustite ruku prilikom rada.
Drugo, da se prilikom izrade kape ne vezujete slepo za tabele sa obimom glave i veličinom kape jer to sve može biti tako, a i ne mora ( sitno dete od 5 godina može imati manju glavu od nekog deteta koje ima 3 – u nekom momentu zavisi od konstitucije, a ne od uzrasta ).
U tim tabelama, mahom vidim da je preporučeno da obim kape bude manji od obima glave jer je pretpostavka da se kapa razvlači, ali iskreno, mene strašno nervira kada kapa mora na silu da se navuče, tako da ja uvek radim kapu istog obima kao što je i obim glave ( vi ne morate ).

Kao prilog, postavljam tabelu koja može biti smernica za izradu kapa. Mere su izražene u inčima, što znači da je svaku brojku iz tabele potrebno pomnožiti sa 2.54 kako biste dobili dimenzije u centimetrima.

tabela

Za one koji ne znaju engleski:
U prvoj koloni je uzrast ( prevremeno rođeni, novorođenčad, od 0-6meseci, od 6-12, od 1-3 godine, od 3-10, tinejdžeri – odrasli )
U drugoj koloni je obim glave
U trećoj obim kape
U četvrtoj prečnik „krune“
U petoj je visina kape od vrha do ivice, ne uključujući obod (ako je šeširić u pitanju )

Tabele su ok kao smernica, ali opet kažem, ne treba se slepo držati brojki iz tabela.

Za ovu kapu, koristila sam konac Tango ( 125 metara u 50gr ) i heklicu broj 2.75mm
Veličina je za dete od 5-6 godina recimo.
Utrošak je – malo više od jedne kanurice žute, malo manje od pola kanurice plave i po malo od bele, braon, sive i crne, sve ukupno kada izmerite kapu oko 100 grama – pričam o jednostruko rađenoj kapi, bez postave. Ako se radi deo za postavu ide još skoro 2 kanurice.

Postoji više načina dodavanja petlji kada se radi krug. U ovom načinu dodavanja, jasno se izdvajaju mesta gde se dodaju petlje, pa krug malo podseća na osmougao, ali to ne smeta izgledu kape ni najmanje, a najlakše je ( posebno kada naučite da prepoznate to mesto gde su dodavane petlje ).

Bod kojim sam radila je polustubić ( half double crochet – hdc )
Kada se radi ovim bodom, krug se započinje sa 8 petlji, što znači da se u svakom sledećem krugu koji se hekla dodaje po 8 petlji i tako se broj petlji povećava u svakom narednom krugu rada ( 8, 16,24,32,40,48,56…).

Rad započinjete sa 3 lančića.
U treći lančić od igle uradite 7 polustubića ( u prvom krugu, kao jedan polustubić računaju se ona dva lančića koja se izdvajaju znači početni lančići + 7 polustubića = 8 petlji u prvom krugu ).
Krug zatvorite mrtvom petljom.
Slike 1 i 2 i 3.

1

2

3

Napomena: Svaki krug se završava mrtvom petljom, a novi počinje sa 2 lančića ( ja ponekad radim sa jednim lančićem na početku jer mi se čini da je tako sastav uredniji, ali vi ne morate jer ćete na svim inostranim snimcima videti da se počinje sa 2 lančića ).

U sledećem, drugom krugu, dodajete u svaku petlju. Krug počinjete sa dva lančića, u isto mesto odakle izlazi lančić, u njegovom podnožju, uradićete 2 polustubića.
U svaku narednu petlju prvog kruga radićete po 2 polustubića tako da ćete na kraju tog kruga imati 16 petlji.
Napomena za početnike: obavezno je da brojite dok radite, da biste znali kada završavate, jer se početnicima često dešava da urade dodatno i petlje tamo gde ne treba 🙂 )
Slika 4.

4

Treći krug počinjete lančićem od dve očice i u isto mesto odakle izlazi lančić uradite jedan polustubić i brojite ga kao prvu petlju kruga, u drugu petlju uradite dva polustubića, u treću petlju jedan, u četvrtu dva, znači ritam rada je 1,2,1,2,1,2,1,2…i tako osam puta. U ovom krugu imate 24 petlje.
Slika 5.

5

Četvrti krug takođe započinjete lančićem od dve očice, u podnožje uradite polustubić koji je prva petlja, u drugu petlju uradite jedan polustubić, u treću dva polustubića, u 4. i 5. po jedan polustubić u 6. dva – ritam rada je 1,1,2 1,1,2,1,1,2…i tako 8 puta, što znači da u četvrtom krugu imate 32 petlje.

Mislim da je ovo jasno i da smo utvrdili gradivo oko dodavanja petlji.
Znači kada se uradi početni krug od 8 petlji, u drugom krugu se dodaje u svaku petlju, u trećem u svaku drugu,u četvrtom u svaku treću, u petom u svaku četvrtu itd… dok ne dođete do željenog prečnika kruga.
Slike 6,7 i 8.

6

7

8

Na gornjoj slici vidite da sam ja radila ukupno 12 krugova ( u poslednjem krugu sam dodavala u svaku jedanaestu petlju ) i da u krugu imam 96 petlji.
To je krug prečnika nešto manjeg od 16cm.
Kada taj broj pomnožite sa 3.14 dobićete obim tog heklanog kruga. Ako je on približan obimu glave, vreme je da prestanete da dodajete petlje i u svakom sledećem krugu radite po jedan polustubić u svaku petljicu kruga, što znači da ćete u svakom narednom krugu imati isti broj petlji ( u ovom slučaju 96 ).
Tako pravite „dubinu“ vaše kape.
Slika9.

9

Ja sam uradila 13 redova bez dodavanja petlji, što je visina od nešto malo više od 15cm.
Nakon toga, radila sam još 4 reda plave.
Slike 10 i 11.

10

11

Nakon urađenih plavih redova, visina kape je 17 cm. Primetićete da je ta brojka malo manja u odnosu na brojeve iz tabele, ali to je zato što kape koje imaju ove poklopce za uši imaju par centimetara kraći čeoni deo od dela koji pokriva potiljak.

12

Na fotografiji vidite kako određujem gde početi i gde završiti prvi red tog dužeg potiljačnog dela kape.
Čeoni otvor u slučaju kod ove kape ( razmak između dva žuta končića ) je 26 petlji.
On ne mora nužno da bude toliko, kažem, sve zavisi od toga kojom debljinom konca se radi, ali kod ovih dimenzija kape ( obim malo preko 50, dubina oko 17 napred i 20 pozadi ) on je 14cm.
Na fotografiji vidite da je kapa postavljena tako da joj šav bude pozadi na sredini. Čeoni otvor treba postaviti tako da bude na sredini prednje polovine, tako da od žutih končića na levu i desnu stranu bude jednak broj petlji.
Na narednoj fotografiji se sve lepo vidi 🙂
Kapa u obimu ima 96 petlji, polovina je 48. Čeoni otvor je 26, što znači da nam ostaje još 22 petlje koje delimo na dva dela što je 11. Jedna od ovih petlji je na prevoju što znači da će poklopac za uši kada počnemo da ga radimo biti širok 10 petlji u prednjem delu + jednu petlju na prevoju + 10 petlji na zadnjem delu kape.

12

Kada se uradi par redova za taj potiljačni deo ( ja sam radila 4 )
na početku narednog reda uradite dve petlje zajedno i još 19 polustubića, okrenete rad, uradite dva lančića ( ja radim jedan jer je urednije ) pa uradite opet prve dve petlje zajedno i još 18. U svakom narednom redu na početku radite po dve petlje zajedno ( znači oduzimate ) i u svakom redu imate po jednu petlju manje.
Tako dobijate onu kosinu na tim poklopcima.
Ja radim dok ne svedem širinu na 8 petlji recimo.
Drugi poklopac radite na isti način.

14

15

16

Na kraju bi to trebalo da izgleda otprilike ovako

17

Ako hoćete da radite duplu kapu, uradite još jednom sve ovo, a zatim kape spojite naličjem u naličje. U tom slučaju, kapa mora da se radi malo komotnija nego što su predviđene mere u tabelama.

Delove za Miniona heklam naknadno i našivam ih. U ovom slučaju, radila sam oko ( jedno ili dva, po želji ) i traku za naočare. Kosica se provuče na vrhu kao za tapiseriju, a usta navezem bodom lančića.
Oko se radi tako što se prvi krug od 8 petljica ( kao na početku rada ) uradi crnom bojom, drugi krug od 16 petljica radi se braon, naredna dva kruga se rade belom, peti i šesti krug se rade sivom bojom tako što se u petom krugu dodaje u svaku četvrtu petljicu, a poslednji krug se radi po jedan polustubić u svaku petlju, da bi se dobila „dubina“ oka. U taj prostor se stavi malo vatelina ili sirove vune da se dobije ono izbuljeno oko 😀

18

Ovo je poslednja fotografija koju sam napravila pre nego što me je aparat izdao.
Dalje ćete morati bez fotografija, ali mislim da to neće biti problem.

Traka se radi širine otprilike 10 petlji ( počinjete sa 2 lančića više ). Znači lančić od 12 očica, u treću očicu od igle uraditi polustubić, i tako do kraja još 9 . Lančić od dva, pa okrenete rad i uradite 10 polustubića, ali radite ovako, kao na videu, ono što se zove, back loop only
Radeći tako, dobijate rebrasti uzorak, kao za ranflu. Možete raditi i obično, ali meni je onako rebrasto lepše.
Traku radite do potrebne dužine koja je različita u zavisnosti radite li jednookog ili dvookog Miniona.
Gledajte da kada postavite traku ona bude dovoljno opuštena na tom zadnjem delu kape, da ne bi zatezala kada se kapa stavi na glavu.
Da ušivate nadam se znate.
Da izvezete usta, takođe se nadam da znate. Ali u krajnjoj nuždi, usne mogu biti i samo jedna provučena kosa crtica.

Na kraju bi trebalo da dobijete nešto ovako, samo bez ovog širokog osmeha 🙂

Minion

Ako vam je komplikovano da radite kapu sa poklopcima, možete da skratite postupak i dobijete nešto ovako…

IMG_0129

Želim vam srećan rad 😉

Advertisements

10 thoughts on “Izrada Minion kape u slici i reči

 1. Ja sam laik i ovo je, ma kako objašnjeno, mnogo za moj mozak. Oni koji ne znaju osnovnw pojmove i koji nikad nisu heklali neće se snaći. I ne treba da počinju sa ovim, nego sa nečim lakšim 😉 Kapa je fenomenalna!

 2. Nije predviđeno za one koji nikada u životu heklicu uzeli nisu, jer je za njih sve komplikovano počev od držanja heklice pa dalje 🙂
  Ali, za početnika jeste, obzirom da se koriste samo osnovni bodovi.
  Ovo je gradivo koje se savlada za mesec dana uz računar, samo ako imaš volje, veruj mi 🙂
  Znači, vežbaj…ima vremena do naredne zime 🙂

  • …ili za 4 radionice po 3-4 sata ako imaš ovako divnu učiteljicu 🙂
   Ja sam jedna od onih opisanih u Danijelinom odgovoru, što nije znala ni da heklicu drži kako treba.Sa istim strpljenjem, preciznošću i razumevanjem za nerazumevanje o čemu priča, objašnjava i pokazuje uživo, kao što je pisala ovo uputstvo.
   Hvala još jednom za sve što si me naučila!
   PS. ‘sam ti rekla da te volim? ❤

 3. Odlicno si objasnila i uslikala… Pronasla sam se u onom OBAVEZNOM brojanju… samo kad se setim koliko sam puta oparala zato sto sam mislila da mogu bez brojanja jer sam ukapirala princip rada!! 🙂 Radionice beskrajno opustene i zabavne, a istovremeno informativne i korisne! Ne samo da si mi nesebicno pruzala pomoc tokom radionice, vec i kasnije, kad mi je trebala pomoc oko kupovine materijala za prvi samostalni projekat, itd, itd.
  Zbog tebe sam zavolela heklanje, a zbog tvojih komentara kako mora da se improvizuje, gresi, para, da bi se naucilo sta i kako, ne osecam se obeshrabreno kada nesto podje naopako…
  Da ne davim, beskrajno hvala na svemu, a ostalima koji bi zelelli da nauce heklanje, toplo preporucujem Danijelu kao uciteljicu! 😀 :*

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s